ASC FORUM
09 September 2010, 09:48:19 *
Pozdravljeni, Gost. Prosim, prijavite se ali se registrirajte.

Novosti: 23. -26. september 2010, v Gorenji Trebuši

Domov   Pomoč Brskaj Koledar Prijava Registracija  
Strani: [1]
  Natisni  
Avtor Tema: Sanjski simboli  (Prebrano 676 krat)
0 uporabnikov in 1 Gost si ogledujejo to temo.
tea3
Novinec
*

Spol: Zenska
:
16 Avgust 2010, 13:42:46

Poglej Profil
« : 07 Marec 2010, 22:06:53 »

Pozdravljeni!
Že kar nekaj časa se tudi sama ukvarjam s sanjami. Vendar sem do sedaj, ko sem opazila ta forum dala velik poudarek na pomen simbolov v sanjah. Za lucidne sanje niti nisem vedela...
Zanima me, koliko verjamete pomenu simbolov. Je to zaniseljivi vir interpretacije sanj?
Lp
Prijavljen
Sandi
Administrator
Strokovnjak

Spol: Moski
:
Danes ob 08:37:10

Poglej Profil WWW
« Odgovori #1 : 07 Marec 2010, 23:04:27 »

Pozdravljena, Tea.

Kaj pa bi si rada interpretirala? Odgovor na moje zastavljeno vprašanje namreč ni samoumeven.

Nekateri si skozi sanje radi razlagajo prihodnost, drugi svoje nezavedne vzgibe, miselne vzorce, čustvene blokade..., tretji spet kaj drugega...

Torej, kaj bi si rada razložila s simboli?

In še pod vprašanje:
Kaj je zate (v sanjah) simbolno in kaj neposredno/konkretno?

lp
S.
Prijavljen
tea3
Novinec
*

:

Poglej Profil
« Odgovori #2 : 08 Marec 2010, 22:44:01 »

Recimo, danes sem sanjala da sem sedela nekje zunaj. Kaka dva metra pred mano, je sedel nek fant, ki mi je precej antipatičen. Kadil je cigareto. Naenkrat se je obrnil proti meni in mi pihnil dim v obraz. Nekoliko jezna sem se oblaku dima poskusila umakniti, ko se je ta oblak naenkrat spremenil v ključ iz dima. Popolnoma presenečena sem vprašala tega fanta, kako mu je to uspelo. Usedel se je k meni in mi pokazal....

Torej, že nekaj mesecev si zapisujem dnevnik sanj. Vsakič, ko se sanj spomnim, si napišem na kratko vsebino. Nato pogledam glavne pojme, ki se v sanjah pojavijo. Naprimer zgoraj: cigareta, dim, ključ. Nato pa v slovarju sanj, kjer je obljavljenih več tisoč pojmov z razlago pogledam, kaj naj bi pomenil vsak pojem posebej. In tako nekako sestavim zgodbo in razmislim kaj mi skušajo povedati.
Z interpretacijo sanj, bi torej rada izvedela, kakšen pomen imajo sanje, kaj mi želijo povedati, kaj se bo zgodilo...

S simboli pa si bi rada razložila predvsem prihodnost, morda poiskala vzrok mojih težav, napake, ki jih delam v življenju in zanje niti ne vem, ali pa celo našla rešive za kake probleme.

Hmm...to pod vprašanje se mi zdi precej zahtevno Tongue
V bistvu ne vem, če ga sploh razmem. Torej, zame so vse kar vidim v sanjah simboli. Če vidim naprimer jagode, si to razlagam kot simbol (nato pogledam pomen simbola). Morda jemljem kot konkretno predvsem osebe. Če sanjam neko osebo sem prepričana, da mi vsi simboli, ki so blili v teh istih sanjah želijo povedati, kakšen odnos bom imela s to osebo, ne pa kaj ta oseba simoblizira (?). Ne vem. V bistvu sem še kar malo zmedena kar se vsega tega tiče, ker sem se sa sanjami začela ukravrajti pred kratkim in niti ne vem točno čemu naj verjamem... Smiley

Lp.

Prijavljen
Urban
Administrator
Strokovnjak

:
Danes ob 09:22:12

Poglej Profil
« Odgovori #3 : 09 Marec 2010, 00:32:41 »

Živjo Tea!

Razlaga sanjskih simbolov s pomočjo raznih slovarjev simbolov ipd. ni nujno najboljša. Definicij in pomenov simbolov zapisanih v knjigah, si vsekakor ne apliciramo dobesedno, ampak jih je vedno potrebno tolmačiti v okviru svoje osebnostne strukture, v povezavi z ostalim sanjskim dogajanjem in z ostalimi sanjskimi elementi/simboli. Vsekakor je dobro (ne pa nujno), če poznamo arhetipski oz. kolektivni pomen nekega določenega simbola, vendar bi jaz na prvo mesto postavil lastno interpretacijo simbola. Navezadnje lastna razlaga temelji na našem lastnem odnosu/interakciji s simbolom. In kot taka je lahko veliko bližja "pravemu" pomenu nekega sanjskega simbola ali dogajanja, kot pa tista, ki nam jo narekuje knjiga ali tretja oseba.

Bodi pozorna tudi na čustvene in čutne komponent, ki so prisotne ob sanjski simboliki. Poleg cigarete, dima in ključa, so v tvojem primeru še antipatičnost, jeza in presenečenje. Znotraj teh se skriva marsikateri ključ  Cheesy

« Last Edit: 09 Marec 2010, 00:35:11 od Urban » Prijavljen
tea3
Novinec
*

:

Poglej Profil
« Odgovori #4 : 10 Marec 2010, 13:56:45 »

Hmm...v bistvu se steboj precej strinjam. Samo težava je v tem, da ne vem kako bi si te simbole interpretirala sama, brez kakega slovarja al česa podobnega. Poskušala sem razmišljati, kaj bi tisti ključ lahko pomenil in zakaj sem videla ravno tistega fanta, ki mi je antipatičen. Ampak nekako ne zanam sama tega povezati in si razložiti...
Prijavljen
Urban
Administrator
Strokovnjak

:
Danes ob 09:22:12

Poglej Profil
« Odgovori #5 : 10 Marec 2010, 20:19:58 »

Če ostajam na simbolični ravni, bi možna razlaga lahko bila ta, da morda ravno ljudje, ki ti delujejo antipatično, v sebi nosijo nek "ključ", ki ga ti potrebuješ.
Prijavljen
Strani: [1]
  Natisni  

Skoči na: